Enviat per: Escola Mata de Jonc | 15/10/2010

Xifres significatives i errors

Va pels de 4t. Quin és el màxim error relatiu que podem cometre a l’hora d’arrodonir un nombre a 1, 2 o 3 xifres significatives?


Responses

 1. Com tots sabem, per arrodonir un nombre correctament, si la primera xifra no significativa és menor de cinc, la darrera xifra significativa queda igual, però si la primera xifra no significativa és igual que cinc o major, la darrera xifra significativa augmenta en una unitat.
  Per tant, sabem que el màxim error que podem cometre està relacionat amb el número 5, però de quina manera?

  Se’m varen plantejar una sèrie de problemes. No sé si tenc raó o no, però alguna cosa no m’encaixava:

  Vaig suposar que si arrodoníem 0.15 a 0.20, havíem comès un error de 0,05.
  Però més endavant em vaig topar amb el problema:
  Si arrodonim 0.015 a 0.020, les primeres xifres significatives, en els dos casos, continuen essent les mateixes: 1 i 2, però ara ocupen una altra posició de valor més baix, i per tant, l’error que cometem és de 0.005…

  I si amb una xifra significativa tenim aquest problema, amb 2 i amb 3 ens passa el mateix.

  No n’estic del tot convençuda, però he arribat a la conclusió que no podem determinar un nombre que ens indiqui quin és el màxim error que podem cometre a l’hora d’arrodonir un nombre a la primera/segona/tercera xifra significativa perquè la posició que aquesta ocupi, pot variar, i si això passa, el valor de l’error també canvia.

 2. L’error relatiu comés depen del nombre que es vulgui arrodonir, independentment de si agafes 1, 2 o 3 xifres significatives

 3. 1 xifra un 49.9%
  2 xifres un 9.9%
  3 xifres un 0.9%
  aquesta es la meva resposta possiblement incorrecta

 4. L’error relatiu depen del nombre que triem, no importen les xifres significatives que agafem.

  Aquesta és la meva resposta, possiblement la correcte 😉

 5. He anat fent proves amb alguns nombres i crec que l’error relatiu no te que veure amb el nombre de xifres significatives que has atriat per arrodonir, sinó que depen del nombre triat per arrodonir.

  No estic del tot segur, però veig que en pau i en borja si

 6. estic d’acord amb en Borja.
  Crec que l’error relatiu depen de un nombre X no de les xifres significatives.

 7. Per aconseguir l’error relatiu màxim tant amb 1, 2 o 3 xifres significatives, hem de fer que la resta del valor exacte menys el valor aproximat tengui el màxim marge d’error, que l’obtenim si la xifra que arrodonim és 5, i el valor exacte ha de ser el més petit possible, és a dir, 0.

  Quan dividim l’error absolut entre el valor exacte per obtenir l’error relatiu, sempre ens dóna 1, que multiplicat per 100 ens dona 100% com a error relatiu màxim.

 8. Aina és Aina Colom.

 9. A veure, si ens donen un valor (valor real) de 5 xifres, i nosaltres agafem un valor aproximat, amb 3 xifres significatives, lògicament, l’error que obtindrem serà la resta del |VR-VA|, és a dir, un error de diferència de 2 o 3 xifres.

  Crec que la meva opinió es contraste amb la de’n Borja, Pau, cia.

 10. tot depen del nombre de xifres del valor real, i el que agafem nosaltres com a aproximat amb només 3 xifres significatives. Com més xifres tingui el VR comparat amb VA més gran serà l’error.

 11. Clara: Estam xerrant d’errors relatius.
  Lluís: Com ho has fet?

 12. jo ho entenc pero no se com explicar-ho exactament

 13. Jo crec , igual que alguns altres, que l’error relatiu màxim variarà segons el nombre que agafem.

 14. Jo crec que depen del nombre que arrodonim, ja que jo ho he porvat i m’ha odnat errors relatius diferets. Per tant he arribat a sa mateixa conclusió que en borja, en guillem … que el màxim error relatiu que podem cometre en arrodonir un nombre a 1,2 o 3 xifres significatives, depen del nombre que arrodonim.

  He vist que a nes llibre diu que el màxim error ( cota d’error ) per arrodoniment, és de 0,05 a una xifra significativa, 0,005 a dues xifres significatives i a 0,0005 a tres sifres significatives, però crec que se refereix a l’error absolut, però no estic segura.

 15. Depen del nombre que arrodonim, encara que agafis 1, 2 o 3 xifres significatives

 16. A una xifra un 28, 57% a dues 3,85% a tres 0,398%.

 17. Crec que és el que en marc ha posat.

 18. probablement és el de’n marc

 19. Depen del nombre

 20. crec que en marc no ho te be

 21. qui era que havia de pujar sa foto?

 22. http://img692.imageshack.us/i/fotomates.jpg/


Categories

%d bloggers like this: