Enviat per: Escola Mata de Jonc | 12/06/2009

L’origen dels escacs

Hi ha diverses mitologies associades a la creació dels escacs. Una de les més famoses és la que l’atribueix a un jove braman indi anomenat Lahur Sessa. Segons la llegenda, contada a L’home que calculava, de l’escriptor i matemàtic Malba Tahan, en una província índia anomenada Taligana hi havia un poderós rajà que havia perdut el seu fill a la guerra. El rajà estava en depressió constant i va passar a descuidar-se d’ell i del seu regne.

Un cert dia el rajà va ser visitat per Sessa, que va mostrar al rajà un tauler amb 64 caselles blanques i negres amb diverses peces que representaven la infanteria, la cavalleria, els carros de combat, els conductors d’elefants, el principal visir i el mateix rajà. Sessa va explicar que la pràctica del joc donaria benestar espiritual al rajà, que finalment trobaria la cura a la seua depressió, la qual cosa realment va passar.

El rajà, agraït, va insistir perquè Sessa acceptàs una recompensa pel seu invent i el braman va demanar simplement un gra de blat per a la primera casella del tauler, dos per a la segona, quatre per a la tercera, vuit per a la quarta i així successivament fins a l’última casella. Espantat per la modèstia del que demanava, el rajà va ordenar que es pagàs immediatament la quantia en grans demanada.

Després de fer els càlculs, els savis del rajà van quedar atònits amb el resultat de la quantitat a la que els grans havien arribat, car, segons ells, tota la collita del regne durant 2.000 anys no seria suficient per a cobrir-la. Impressionat amb la intel·ligència del braman, el rajà el va convidar perquè fóra visir principal del regne i Sessa li va perdonar el seu gran deute en blat.

ELS NÚMEROS: La xifra de grans de la darrera casella és 263 (9 223 372 036 854 775 808, uns nou trilions) i el total, 264-1 (18 446 744 073 709 551 615, uns devuit trilions). Més informació aquí.

Font: Viquipèdia


Categories

%d bloggers like this: