Enviat per: Escola Mata de Jonc | 10/05/2009

El sistema sexagesimal

T’has demanat mai perquè una dotzena són dotze ous i no tretze o vuit? I perquè un minut són 60 segons? I perquè un angle complet són 360 graus i no 100, 500 o 1000?

Aquí tens la resposta:

60L’origen del sistema sexagesimal (en base 60) es remunta a una manera de comptar usant els dits de les mans. En l’Antiguitat els habitants de l’anomenat Creixent Fèrtil comptaven assenyalant amb el dit polze de la mà dreta cadascuna de les 3 falanges dels restants dits de la mateixa mà, començant pel menovell. Així es podia comptar fins a 12.

I per a seguir amb xifres majors, cada vegada que realitzaven aquesta operació aixecaven un dit de la mà lliure (l’esquerra) fins a completar 60 unitats (12 x 5 = 60).

És per això que aquest nombre va ser considerat una «xifra rodona» i és convertí en una referència habitual en transaccions i mesures. Similar sort va córrer el nombre comptat amb la mà dreta, el 12, i alguns dels seus múltiples com el 24, el 180 i el 360. Per això el sistema sexagesimal s’emparenta amb el sistema duodecimal: en realitat, és una evolució d’aquest.

Font: Wikipedia – es

Banda sonora: Air – Alone in Kyoto


Categories

%d bloggers like this: